Salamura Zeytin Nedir? Nasıl Yapılır?

Salamura Zeytin Nedir? Nasıl Yapılır?

Salamura Zeytin, Siyah Zeytin Tarafından Şub 23, 2023 Hiç Yorum Yok

İçeriğindeki bileşenler nedeniyle taze meyve olarak tüketilemeyen zeytin, salamura edilerek sofralarımızdaki yerini alır. Yüzyıllar boyunca uzun süre dayanan yiyeceklerin sırrı olan salamura işlemi, aynı zamanda yazın biterek sonbaharın geldiğinin habercisidir.

Salamura Zeytin Nedir?

Sebze veya meyvelerin bozulmadan daha uzun süre durmasını ve lezzet kazanmasını sağlayan işleme salamura adı verilir. Tuzlu su içinde bekletilen ürünler, fermente edilir. Yavaş yavaş olgunlaşırken uygun şartlar altında korunan lezzetler için tuz ve su oranı son derece önemlidir.

  • Toplanmış zeytinlerin tuzlu suda bekletilerek yenecek kıvama gelirken hem de lezzet kazanmasına salamura zeytin işlemi adı verilir.

Damak tadına uygun zeytin yemek isteyenler ya da farklı lezzet arayışında olanlar için salamura zeytin nasıl yapılır sorusunun cevabı merak konusudur. Salamura işlemi siyah ve yeşil zeytin için uygulanabilir. Farklı zeytin tipleri için ayrı kaplarda hazırlanacak salamura en ideal sonucu verecektir.

Salamura Zeytin Nasıl Yapılır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan salamura zeytin yapımı oldukça pratiktir. Denenmiş tarif ve ölçülere uyarak tüm yıl afiyetle tüketilecek sağlıklı zeytinler hazırlanabilir.

  • 3 kilo zeytin
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı kaya tuzu ve
  • Yeterli miktarda sudur.

Zeytin salamura işlemine başlarken sap ve yaprak kısımları temizlenen zeytinlerin en az 3 kez ovalayarak yıkanması ve süzülmesi gerekir. Salamura kurulacak kavanozun aldığı kadar suya kaya tuzu ve limon tuzu ilave edilir. Kavanozlara eşit şekilde bölünen zeytinlerin üstü tuzlu suyla doldurulur. Serin ve ışık almayan bir yerde ağzı sıkıca kapatılmış kavanozların 6-9 ay bekletilmesi tavsiye edilir. Süre damak tadına uygun olarak kısalabilir veya uzayabilir.

  • Hazır hale gelen zeytinler suyu süzülerek ayçiçek yağıyla harmanlanır ve sağlıkla tüketilir.

Kavanoz içinde açık renk olan zeytinler havayla temas ettikçe kararacak her zaman alışık olduğumuz görünüme kavuşacaktır. Salamura işlemi ne kadar uzun sürerse fermantasyon işlemi o kadar etkili olacak ve zeytinler daha lezzetli hale gelecektir.

Salamura Zeytini Biz Nasıl Yapıyoruz?

Titizlik ile toplanan zeytinlerimizi hiç bekletmeden, tanklarına alıyoruz.

  • 5 tonluk yer altı tanklarında, içinde birçok mineralin bulunduğu %12 kaya tuzu ve doğal kaynak suyu ile birleştiriyoruz.
  • Tankların üzerine %40 doğal granit taşlarla, yağlı ve sıkı olması amacıyla baskı yapıyoruz.
  • Tatlanma sürecinde sertleştirici, koruyucu ya da renk verici kimyasal madde kullanmıyoruz.
  • Tanklara bağlı blower sistemiyle yaklaşık 9 ay boyunca, günde 4 defa 15 dakika tank diplerine hava veriyoruz. Bu sayede tuz su içerisinde homojen dağılır ve dibe çökmesi önlenir. Zeytinlerin lezzeti artar.
  • Ayda 1 kez tankların tüm suyunu boşaltıyoruz ve taşın zeytine baskı uygulamasını sağlıyoruz. Bunun sonucunda, içerisindeki kara su tamamen dışarı atılıyor ve tanka su tekrar veriliyor. Bu işlemimiz 3 gün sürüyor.
  • Maksimum kalite için tuz ve pH kontrolünü sürekli yaparak; zeytinlerin dokusunu, tuzunu ve besin değerlerini sürekli izliyoruz.

Zeytinlerimizi, doğal süreci olan 9 ay beklettikten sonra sizlerin sofranıza gelecek lezzete kavuşturuyoruz. Güvenle ve sağlıkla yemenizi sağlıyoruz.

Salamura Zeytin Nasıl Tatlandırılır?

Salamura siyah zeytin işlem esnasında tadını tuz ve isteğe bağlı olarak kavanoza eklenen limon dilimlerinden alır. Tüketime hazır hale gelen ve kavanozdan çıkarılan zeytinlere sunum öncesinde kekik, pul biber, biberiye, dilimlenmiş limon ve zeytinyağı ilave edilebilir. Mükemmel bir kahvaltılık, öğle yemeklerinde hafif ve besleyici bir çeşni ve hızlı hazırlanan akşam yemeklerinde lezzet artırıcı olarak kullanılabilecek salamura zeytin salata servislerinin de vazgeçilmezidir.

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir