Sofralık Siyah Zeytin

Sofralık Siyah Zeytin

Siyah Zeytin, Tarifler Tarafından Nis 10, 2023 Hiç Yorum Yok

Yöresel damak zevklerine uygun pek çok farklı çeşidi olan siyah zeytin meyvesi: olgunlaştığı, yağ ve renk açısından istenen düzeye ulaştığında hasat edilir. Toplanan tanelerin mümkün olan en kısa sürede ayıklanması, yıkanması ve işlenmesi gerekir.

Büyük, orta ve küçük işletmelerde satışa hazır hale getirilen siyah zeytin yapımı damak tadına uygun olarak evlerde de gerçekleştirilebilir. Tuzlu suyla fermantasyon aşamasında zeytinlerin havayla teması tamamen kesilmelidir.

Sofralık Zeytin Hazırlama Yöntemleri ve Kullanım Alanları

Zeytin ağacı meyvesinin yenilebilir hale gelmesi için acılığının geçmesi istenir. Fermantasyon işlemine tabi tutulan meyvelerin hazırlık süreci ürün çeşidine göre değişiklik gösterir. İşlem sırasında rengi değişen meyveler havalandırıldığında olması gereken formu alır.

Zeytinin yetiştiği bölgeye göre siyah zeytin nasıl kurulur sorusunun cevabı farklılıklar gösterir. Ezme ve çizerek bölme işlemine maruz kalan zeytinler daha kolay tatlanırken; portakal, limon dilimleri, sarımsak, pul biber ve kekik benzeri baharatlar özellikle sunum aşamasında zeytinin lezzetine değer katar.

Günün farklı öğünlerinde tek başına veya farklı malzemelerle bir araya getirilerek sağlıklı ve lezzetli tarifler hazırlamayı kolaylaştıran zeytin, etli tariflerin de vazgeçilmezidir.

Domates Soslu ve Zeytinli Tavuk But

Protein açısından zengin olduğu kadar da hafif olan domates soslu ve zeytinli tavuk butlarının bir porsiyonu yaklaşık 120 kaloridir. Domates soslu ve zeytinli tavuk but tarifi:

Malzemeler:

  • 6 adet tavuk but
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates/biber salçası

Domates Sosu:

  • 3 domates rendesi
  • Tuz, karabiber, kekik, sumak, kırmızı pul biber
  • 1 kâse çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
  • Taze biberiye dalları

Yapılışı:

  1. Zeytinyağında açılan domates ve biber salçası bir fırça yardımıyla tavuk butlarının üzerine sürülür. Butlar fırında hafifçe pişirilir.
  2. Rendelenmiş domates baharatlarla tatlandırılır ve fırında hafif pişirilen tavuk butlarının üzerine alınır. Çekirdeği çıkarılmış zeytinler tepsiye ilave edilir.
  3. Önceden 180° ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  4. Taze biberiye dallarıyla servis edilir.

Püf Noktaları:

Ön pişirmeye tabi tutulan tavuk butların lezzet kazanması için fırın tepsisine limon veya portakal dilimleri ilave edilebilir. Üzerine domates ve biber salçası sürülen butlar en az yarım saat marine edilmelidir. Siyah zeytin aroması ve lezzetinin yemeğin tamamına hâkim olması için çekirdekleri çıkarılmış zeytinler ikiye bölünebilir. Afiyet olsun.

KAYNAKÇA

https://www.internationaloliveoil.org/olive-world/table-olives/#ripe-olives

 

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir