Omega 3 ve 6 yağ asitlerinden zengin olan zeytin için “sağlık deposu” denebilir. Zeytinin faydaları ve özellikleri araştırmalarla desteklenirken Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi olan zeytinyağının üretiminde de temel hammadde yine zeytindir.
- E vitamine ek olarak güçlü antioksidanlar açısından da zengin bir içeriğe sahip olan meyve, dengeli ve sağlıklı bir kahvaltının temel taşıdır.
Damak tadına uygun siyah ve yeşil zeytin çeşitleri, yüksek tuz oranı sebebiyle yeterli miktarda tüketilmeli ve abartıya kaçılmamalıdır.
Siyah ve Yeşil Zeytinin Faydaları
İçinde peynir ve zeytin olan bir kahvaltı tabağı güne enerjik başlamak isteyenlerin tercihidir. Düzenli, dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı;
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Sindirim sistemini düzenler ve
- Yorgunluğun atılmasına yardımcı olur.
Besin değeri açısından bakıldığında ideal bir kahvaltı tabağı sadece karbonhidratlarla hazırlanmamalıdır. Kalp sağlığını korurken kanserin önlenmesinde de önemli role sahip olan zeytin yemenin faydaları saymakla bitmez.
Kanser Önleyici Özellikler
Zeytindeki A ve E vitamini kansere karşı mücadele gösteren etken maddeler arasında ilk sırada yer alır. Kolon, meme, mide kanserlerinde ve çeşitli kronik hastalıklarda önleyici rol oynayan zeytinyağı da çokça tüketilmelidir.
Kalp Sağlığını Destekleyen Özellikler
Oleik asitten zengin olan zeytin, LDL yani halk arasında bilinen adıyla kötü kolesterolün düşmesinde etkilidir. Zeytinin yararları arasında sayılacak bir başka özellik de kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini azaltmasıdır.
Sağlıklı Kemik Gelişimini Destekleyen Özellikler
Kemik kalitesi ve yoğunluğunun düşmesi yani osteoporoz, kırık riskini de beraberinde getirir. Yapılan klinik araştırmalar, zeytin içeriğindeki vitamin ve minerallerin çocukluk çağında sağlıklı kemik gelişimini desteklediğini ve yaşlılardaysa kemik erimesi riskini azalttığını göstermektedir.
Göz Sağlığını Koruyan Özellikler
Zeytin faydaları arasında göz sağlığını koruyan özellikler de sayılabilir. A vitamininden zengin olan zeytin, gece görüşünü iyileştirmekle kalmaz;
- Katarakt
- Sarı nokta hastalığı
- Glokom ve
- Diğer göz hastalıklarının gelişmesini de önler.
Sindirim Sistemini Çalıştıran Özellikler
Mide asidini azaltarak gastrit ve ülser gibi özellikle ülkemizde çok sık görülen sindirim sistemi hastalıkları üzerinde iyileştirici rol oynayan zeytin, safra taşı oluşumunu engellerken zengin lif içeriği sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcıdır.
Beyin sağlığını koruyan, saç ve cilde bakım yaparken aynı zamanda erken yaşlanmanın da önüne geçen siyah zeytin, güçlü bir demir kaynağı olması sebebiyle günlük enerjinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin korunmasında aktif rol oynar.
No Comments